Besorolási osztály: Erősített-Euclid

Különleges elszigetelési eljárások: SCP-066-ot a 21-es épületrészben kell tárolni, egy keményfém dobozban, mely kibírja a  korróziót. Havonta egyszer felül kell vizsgálni ezt a dobozt, és ha sérülés van jelen, SCP-066-ot át kell helyezni egy új tartályba. Ezt egy robotkarnak kell megtennie, amely képes a feladatot megtenni 3 másodperc alatt.

Leírás: SCP-066 egy amorf temege különböző színű fonott fonalaknak és szalagoknak, mely körülbell 1 kilogramm. A szálait lehet külön-külön manipulálni, melytől SCP-066 különleges hangjegyet hangoztat.

Ha hat, vagy több szálat távolítunk el, SCP-066 megváltoztatja formáját, jellemét és viselkedését.  Incidens-066-2 előtti eredmények:

• SCP-066 átalakult egy pamutvászon-cicává, mintegy 17 percig. A cica jelentős barátságot, és játékosságot tanusított, és úgy tűnik, hogy tud karmolni.
  • SCP-066 egy dalszerű négy percig tartó hangot adott ki. Az éneket egy akusztikus gitár kísérte, melyek énekese és szerzője [ADAT ELTÁVOLÍTVA]. A dalszöveg figyelmeztette a hallgatót, hogy ne használjon éles tárgyakat szülői felügyelet nélkül.
  • SCP-066 mellett egy kisméretű csokoládés muffin jelent meg, mely tetején egy égő gyertya volt. Figyelemre méltó, hogy a "Boldog szülinapot" című dal kezdetét lehetett hallani. SCP-066 érzékeny lett, mikor a muffint elfogyasztották a D-osztályú személyek.

Incidens-066-2: 2008 Április 18-án, D-4437 azt az utasítást kapta, hogy távolítsa el SCP-066 egy részét ollóval. Azonban, amikor elkezdte vágni, SCP-066 hengerszerűen elgurult, és éles, nyikorgó hangot adott ki. D-4437 megpróbálta ismételten elvágni SCP-066 fonalából egy darabot, és megkérdezte a tesztalanytól, hogy "Eric?". Miután D-4437 nemleges választ adott, SCP-066 átalakult a jelenlegi állapotába, és elkezdett kibocsátani hangos, disszonáns staccato hangot, amíg ki nem kísérték D-4437-et a szobából.

Incidens-066-2 után SCP-066 viselkedése teljesen megváltozott. SCP-066 most jelentős mozgékonyságot, mobilitást mutat, és rendkívül gyorsan tud gurulni. Míg SCP-066-ot szállítják, megpróbál kitörni a dobozból, kárt tenni az oldalában. Úgy tűnik, hogy ez a folyamat rendkívül hatékony.

Továbbá, SCP-066 előállít sokféle hangot, habár nem folytat fizikai interrakciót emberi lénnyel. Ez a folyamat legalább hat másodpercig tart. Incidens-066-02-őt követő események:

• Egy méh megjelent a teszt előtt, megszúrta D-4437-et, majd elrepült. A méh eltűnt, nem ismert, hogy túlélte volna SCP-066 által kibocsátott hanghullámot.
  • Beethoven második szimfóniáját kezdte el játszani több mint 140 decibellel, ami 3 személynek állandó siketséget, másik nyolcnak pedig maradandó halláskárosodást okozott.
  • SCP-066-ot tartalmazó helyiség 5 órára teljes sötétségbe borult, és egyesek hangos légzést hallottak, de erre nincs nyílvánvaló bizonyíték.

Ha nem történik rendellenes viselkedés, SCP-066 mély, férfihangon ismétli, hogy "Eric".

Lábjegyzetek:
1. SCP-066 a tárolódobozába helyezett minden lehallgató-készüléket megroncsol.